برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

نکات کاربردی درباره بیمه کارگران

۰۹:۳۵ - ۲۷ آبان ۱۴۰۴

  • 0
  • 0
  • 7

۲۷

آبان

بیمه نمودن کارگر توسط کارفرما اجباری است برابر ماده ۱۴۸ قانون کار که یک قانون آمره و مربوط به نظم عمومی بوده و توافق طرفین در آن اثری ندارد

بیمه اجباری کارگران

ماده ۱۴۸ قانون کار:

کارفرمایان کارگاه‌های مشمول این قانون مکلف هستند بر اساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام‌ نمایند.

 

بیمه اجباری کارگران نوعی از تامین اجتماعی است و نتیجه قهری قرارداد کار می باشد‌ و بر اساس آن کارفرما وظیفه دارد حق بیمه کارگران خود را از درصدهای پیش بینی شده در قانون از اموال خود و درصدی را از حقوق آنها به سازمان تامین اجتماعی حواله نماید‌. و اگر از حقوق کارگر کسر ننماید پرداخت کل آن برعهده کارفرما قرار می گیرد و چنانچه ، کارفرما به تکلیف قانونی خود در خصوص پرداخت بیمه کارگر عمل نکند کارگر می تواند از راههای قانونی اقدام نماید.

ماده ۳۶ قانون تامین اجتماعی:

كارفرما مسئول پرداخت حق بيمه سهم خود و بيمه شده به سازمان مي باشد و مكلف است در موقع پرداخت مزد يا حقوق و مزايا سهم‌ بيمه شده را كسر نموده و سهم خود را بر آن افزوده به سازمان تأديه نمايد. ‌در صورتي كه كارفرما از كسر حق بيمه سهم بيمه شده خودداري كند شخصاً مسئول پرداخت آن خواهد بود تأخير كارفرما در پرداخت حق بيمه يا عدم ‌پرداخت آن رافع مسئوليت و تعهدات سازمان در مقابل بيمه شده نخواهد بود.

 

مراحل درخواست بیمه از طرف کارگر

اگر کارگر هستید و از طرف کارفرما بیمه نشده اید لازم است پس از دریافت مشاوره حقوقی از آنی مشاور با آگاهی از حقوق خود و راهکارهای قانونی که لازم است انجام دهید اقدام کنید.

اولین اقدام مراجعه به سازمان تامین اجتماعی و طرح دعوا در مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما است.

در صورتی که در این مرحله به نتیجه نرسیدید می توانید علیه کارفرما دعوای حقوقی یا کیفری مطرح کنید

 

توجه داشته باشید که صرف تعطیلی کارگاه، دلیل بر خاتمه قرارداد کار و انتفای تکلیف کارفرما درباره بیمه نمودن کارگر نمی باشد زیرا ممکن است که تعطیلی کارگاه به صورت موقتی بوده و از موارد تعلیق قرارداد کار محسوب شود و نه خاتمه قرار دادکار.

 

در جهت اجرای صحیح ماده 148 قانون کار بازرسان تامین اجتماعی  به کارگاه ها می روند حضور کارگران در محل کار را کنترل و در صورتی که با کارگری مواجه شوند که حق بیمه او پرداخت نمی شود، پرداخت حق بیمه را از کارفرما تقاضا می کنند.

 

مطابق مواد ۳۶ قانون تامین اجتماعی و ۱۴۸ قانون کار پرداخت حق بیمه کارگر به عهده کارفرما می باشد، عدم پرداخت حق بیمه کارگر از سوی کارفرمایان می تواند ضمانت اجرای قانونی را در پی داشته باشد که در ادامه نوشتار به بررسی این موارد می پردازیم.

 

ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت بیمه

ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت حق بیمه، طرح دعوای حقوقی با موضوع «مطالبه حق بیمه معوقه» می باشد. این دعوا از طرف سازمان تامین اجتماعی، کارگر یا خانواده کارگر در صورت فوت وی قابل طرح می باشد.

 

ضمانت اجرای کیفری مقرر در قانون کار

برابر ماده ۱۸۳ قانون کار: کارفرمایانی که بر خلاف مفاد ماده ۱۴۸ این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تادیه کلیه حقوق متعلق به‌کارگر (‌سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.

 

طرح دعوا در مراجع قانون کار

طرح دعوای الزام به پرداخت حق بیمه معوقه در هیات تشخیص موضوع ماده 159 قانون کار از سوی کارگر و بازمانده وی به طرفیت کارفرما امکان پذیر است.

برابر ماده 159 قانون کار:

« هر گونه اختلاف فردی بين كارفرما و كارگر يا كارآموز كه ناشی از اجرای اين قانون و ساير مقررات كار، قرارداد كارآموزي،‌ موافقت نامه‌های كارگاهی يا پيمان های دسته‌جمعی كار باشد، در مرحله اول از طريق سازش مستقيم بين كارفرما و كارگر يا كارآموز و يا نمايندگان آنها در‌شورای اسلامی كار و در صورتی كه شورای اسلامی كار در واحدی نباشد، از طريق انجمن صنفی كارگران و يا نماينده قانونی و كارگران و كارفرما حل و‌ فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طريق هيأتهای تشخيص و حل اختلاف به ترتيب آتی رسيدگی و حل و فصل خواهد شد».

 

ضمانت اجرای مقرر در ماده 50 قانون تامین اجتماعی و آیین نامه های آن

برابر قانون تامین اجتماعی در خصوص حق بیمه دریافتی از کارفرمایان ، اختیارات خاصی به سازمان تامین اجتماعی داده شده است. به نحوی که بدون نیاز به صدور حکم قضایی می توانند مطالبات خود را وصول نماید.

برابر ماده 50 قانون تأمين اجتماعي: «مطالبات سازمان بابت حق بيمه .... به وسيله مأمورين اجرای سازمان قابل وصول می باشد...».

 

معاونت کارگر در بزه عدم پرداخت حق بیمه

در مواردی ممکن است کارگر در ارتکاب بزه عدم پرداخت حق بیمه معاونت کند. مثلا ممکن است کارگر با کارفرما توافق می نماید که وجه مربوط به حق بیمه به خود کارگر پرداخت شود و در برابر کارگر از بیمه بودن خود انصراف می دهد. یا اینکه کارفرما شرط می کند که در صورت بیمه نبودن کارگر، او را به کار می گیرد و ... . در هر یک از موارد مذکور کارگر در وقوع بزه عدم پرداخت حق بیمه معاونت دارد و از همین رو قابل تعقیب است. ولی در رویه قضایی موضوع متفاوت است و ارتکاب جرم موضوع ماده 183 قانون کار را منحصر به کارفرما می دانند.

بنابراین جرم موضوع ماده 183 فقط از طرف کارفرما قابل ارتکاب است.

 

 

شما عزیزان می‌توانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم می‌باشد.

 

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب